Jag har aldrig varit glad i soppor, men den här grönkålssoppan som min fru älskar; har jag också kärat ner mig i. Soppan är enkel att göra, blir godare om det får stå i kylen till dagen efter och är både nyttig, smakrik och så klart helt IBS-anpassad. Min receptfavorit för att äta enligt Fodmap.
Den här grönkålssoppan är tänkt att mätta och värma två hungriga själar.
Ingredienser
- 400 g grönkål (200 g grönkål räcker också, enligt mig)
- 2 salladslökar
- 2 msk siktat dinkelmjöl
- 1 liter vatten
- 2/3 av en grönsaksbuljongstärning (om du reagerar på lök)
- 2 dl laktosfri grädde (kan även helt uteslutas)
- 3 kokta ägg
- laktosfritt smör
- salt
- nymalen peppar
Koka en magisk grönkålssoppa
- Skölj grönkålen och skär bort bladen från stjälken till mindre bitar
- Finhacka den gröna delen av salladslöken
- (Valfritt steg för att spara tid) Koka upp vattnet med en vattenkokare och blanda ut grönsaksbuljongen
- Smält smör i en kastrull och häll i salladslök och grönkål, låt det fräsa runt i någon minut
- Strö över dinkelmjölet och rör om ganska ordentligt i grönkåls- och salladslökmixet
- Häll på vattnet med grönsaksbuljongen, rör om och låt koka i ca 20 minuter under lock
- Koka äggen, skala och dela dem på mitten i en separat kastrull
- När soppan kokat klart, mixa den slät och addera grädde (valfritt) och salt (glöm inte att smaka av för att hitta rätt nivå med saltet)
- Servera soppan med äggen i och dra ett varv med pepparkvarnen på toppen precis innan servering
Grönkålssoppan blir magisk. Oftast så har vi en påse grönkål liggandes hemma (200 g) vilket räcker gott och väl det med.
Min fru reagerar väldigt lätt på löksorter, även i buljong. Men när vi använder Kung Markattas grönsaksbuljong (den innehåller lök) för den här grönkålssoppan så reagerar hon inte alls. Om det är någonting som vi lärt oss, genom åren så är det att den ena som äter enligt fodmap kan äta mer av någonting som någon annan inte klarar alls. Det viktiga är att testa en sak åt gången och se vad du själv klarar av.
Lämna ett svar