Majonnäs är verkligen den perfekta grunden för att göra kalla såser som är helt IBS- och fodmap-anpassade. Om du har en elvisp hemma kan du också vispa till en egen majonnäs på ett par minuter som smakar mycket godare än den som du köper i butik. Vi baserar alltid vår majonnäs på antingen ägg från Solby (Sörmland) eller Adelsö (Stockholm) då min fru är besatt av ägg och har kommit till slutsatsen att dessa två är helt klart bäst.
Här nedan så hittar du först receptet för att göra majonnäs och sedan de kalla majonnäsbaserade såserna (klicka för att komma direkt till såserna): sriracha/chili majonnäs, dijonmajonäs, aioli, bearnaise på majonnäs
Ingredienser
- 2 äggulor
- 1.5 tsk röd- eller vitvinsvinäger
- 1.5 tsk dijonsenap
- ½ liter matolja (ta en så neutral som möjligt, Coops matolja t.ex.)
- 2 msk vatten (minst)
- Salt
Vispa ihop din egen majonnäs
Se till att allt är rumstempererat innan du vispar ihop din majonnäs.
Häll äggulorna ner i en bunke tillsammans med vinäger, dijonsenap och lite salt. Vispa ihop den gula lilla smeten. Sedan, med en tunn och jämn stråle, så vispar du i matoljan. Majonnäsen är klar när du ser att att oljan har satt sig och det inte är några klumpar eller olja som flyter omkring i bunken.
Addera nu vatten under tiden som du vispar. Vi gillar att addera 3 msk vatten för att få en lite lättare majonnäs. Den kommer fortfarande vara tjock direkt ur kylen, men om du rör runt i majonnäsen med en sked under ett par sekunder så blir det lättare och super-duper-god.
Sriracha/chili majonnäs
Blanda majonnäs med sriracha för att få en otroligt god kall sås med ett litet sting. Min fru gillar ett stänk sriracha och jag gillar ungefär 1 msk för ½ dl majonnäs. Supergod till kött och grillat.
Dijonmajonnäs
Blanda 1 dl majonnäs med ½ msk dijonsenap för att få en kall sås som passar till kött och sallad.
Aioli – vitlök utan att egentligen använda vitlök
Genom att droppa i lite vitlöksextrakt från Belly Balance (direktlänk till den produkt vi använder hemma) i majonnäsen så får man en god aioli på nolltid som inte heller bråkar med min frus IBS-symptom. Aiolin åker fram varje gång det hamnar räkor på tallriken!
Bearnaise på majonnäs
Om det ska serveras en kall bearnaisesås så är det onödigt att springa till butiken. Fram med majonnäsen, torkar dragon, körvel och lite salt. Hitta din favoritbalans och mängd dragon och körvel, personligen så har jag i rikligt av båda örterna. Smaskens! Funkar så klart till allt som den vanliga bearnaisesåsen funkar till.
Lämna ett svar